Porvoon mitalla

Tulipas tehtyä retki Porvooseen. Meillä on ollut viikon ajan ensimmäistä kertaa Suomessa oleva vieras ja halusimme tietenkin hänen näkevän lentoaseman ja kehäradan lisäksi jotain muutakin, ja niinpä varasin meille yhtenä aktiviteettina päiväristeilyn Helsingistä Porvooseen.


Kesäaikaan idylliseen Porvooseen pääsee J.L. Runeberg-laivalla Kauppatorilta. Matka kestää n. 3,5 tuntia suuntaansa ja perillä pitäisi olla reilu pari tuntia aikaa tutustua kaupunkiin.
No. Meidän reissu ei mennyt ihan kuten esitteessä ja suurimpana hitotuksen aiheena oli vallitseva säätila. Jos siis mietitte tällaista matkaa, tehkää se hyvän sään aikana. Tosin silloin menijöitä on varmasti muitakin, nyt paatilla oli suhteellisen väljää.


Alkumatkasta oli ajoittain jopa kohtuullisen hyvä ilma, mutta aika pian alkoi sataa. Meille selvisi vasta matkan alettua, että laivan vähäisistä sisätiloista leijonanosa oli varattu myöhemmin kyytiin nousevalle seurueelle ja niinpä meidän piti siirtyä ravintolatilaan, joka sijaitsi kannen alla eikä sieltä nähnyt ulos. Lisäksi siellä(kin) oli todella kylmä.


Kahden ylimääräisen pysähdyksen vuoksi matka kesti neljä tuntia ja perillä satoikin jo ihan kunnolla. Olin kysellyt etukäteen ravintolasuosituksia ja pienen harhailun jälkeen löysimme hyvät arvostelut saaneen paikan vanhasta kaupungista. Paikka oli tupaten täynnä ja nyt on kyllä sanottava, että tällä kertaa suosituksille ei löytynyt katetta. Kun erinäisten sähläilyjen jälkeen viimein saimme annokset eteemme, ne olivat paitsi melko pieniä, myös laadullisesti huoltoasematasoa. Ainoa vapaa pöytä oli avoimen oven edessä ja kun kysyin, voisiko oven sulkea, niin se ei ollut mahdollista. No, olimme palelleet jo koko päivän joten eipä tuntunut enää missään.


Matkan ja ruokailun vietyä odotettua pitempään meille ei jäänyt aikaa kuin käydä ostamassa pikaisesti pakolliset karkit ja paluumatkan eväät. Eipä sillä, että vaakasuoraan vihmova sade olisi varsinaisesti houkutellut tutustumaan kaupunkiin.


Paluumatkalla sentään saimme pitää valtaamamme paikat eikä tarvinnut palella, mutta matkalla oli jälleen kaksi ylimääräistä stoppia ja niinpä se kesti rattoisat 4h.


Sentään aurinkokin näyttäytyi Helsinkiä lähestyttäessä, mutta lämpölukemilla ei päästy brassailemaan. Tuuli puolestaan yltyi siinä määrin, että matkapahoinvointiin taipuvaisella paskahko lounas olisi päätynyt yli laidan.

Vallitseva säätila ei tietenkään ole varustamon/matkanjärjestäjän vika. Voi olla, että jos matkaseurue ei olisi koostunut murjottavista teineistä, mullakin olisi ollut kivempaa.  ja ellen olisi varannut lippuja etukäteen, matkan olisi voinut perua tai siirtää. Jälkikäteen on hyvä jossitella mutta olin päättänyt kirjoittaa reissusta ja meillä oli nyt tällaista.


En ehkä koskaan ole ollut niin helpottunut nähdessäni Kauppatorin. Oikeasti olisin halunnut otsikoida postauksen ”Vitutusta Porvoon mitalla”.
Matkailu avartaa. Sitä osaa taas arvostaa omaa kotia ihan uudella tavalla.

Miinukset
-ylimääräisten ja ennalta ilmoittamattomien pysähdysten vuoksi matka kesti 4h/suunta arvioidun 3,5h sijasta
-laivan sisätilat ovat ahtaat jos kannella ei voi oleskella
-laivassa ei ole merkittyjä tupakkapaikkoja: kannella kuka tahansa voi tulla viereen röökille ja tiputella tuhkaa päällesi. Ei ihan tätä päivää. 
-jyrkät portaat ja liikkuminen muutenkin, alus ei sovi kovin hyvin lapsille eikä lainkaan liikuntarajoitteisille
-kaupunkiin tutustumiseen varattu aika on liian lyhyt

Plussat
+hyvällä ilmalla rannikkoreitti on todella kaunis

 


Porvoon mitta on ilmaisu, jolla ilmaistaan runsautta tai reilua määrää. Jos jotain tehdään tai annetaan ”Porvoon mitalla”, tehdään se reilusti, hiukan ylimääräistä antaen.

Nimitys juontuu Ruotsin vallan ajalta, jolloin kerrotaan Porvoon kruununvoudin keränneen veroja välipohjallisella mitalla. Verot maksettiin noihin aikoihin viljalla tai paloviinalla. Vouti keräsi verot suuremmalla mitalla, mutta tilitti ne edelleen pienemmällä osalla, jolloin pystyi pitämään erotuksen itsellään. (Wikipedia)


8 thoughts on “Porvoon mitalla

 1. Ei ihme, että ketuttaa. Olisin itse varmaan itkupotkuraivarin hujakoilla tuollaisen reissun jäljiltä. Olen yhden vastaavan paattireissun tehnyt, ja vieläkin tulee flashbackina se kylmyys ja ankeus, sekä kitisevät lapset. Onneksi on myös yksi onnistunut reissu, ja sää oli silloin mitä mainioin. Kyllä se on keleistä kiinni täysin:)
  Hyvää viikonloppua:)

  1. Kivalla, aurinkoisella säällä olisi varmasti ihan toinen ääni kellossa ja matkaraportti aivan toisenlainen. Ehkäpä uskalletaan joskus uudelleen:D
   Kivaa viikkistä sulle myös!

 2. Juuei minä olisin varmaan ollut tuolla just se joka v*ttuuntuneena istuu tupakalla koko matkan ärsyttämässä muita matkustajia ja kiroaa et miksi piti taas lähteä kotoa pois kokeilemaan onneaan :D
  Hyvällä ilmalla Porvoo on ihana, mutta mikäpä Suomen kaupunki ei olisi kaunis kesälläkin? Paitsi Vantaa. (Haha mulla ei oikeesti oo mitään Vantaata kohtaan, muuttanen sinne pian itsekin ?)

  1. Ihminen voi lähteä Vantaalta mutta Vantaa ei lähde ihmisestä, totesin itsekin kun muutama vuosi sitten palasin tänne takaisin:D

 3. Olen tehnyt saman reissun hyvällä säällä ja kyllä silloinkin paluumatkalla oli kylmä, koska illalla merellä vain on… Joten eksoottisena kulkepelinä Porvooseen suosittelen mieluummin museojunaa ;)

  1. Merellä kyllä tuulee aina. Mä olisin halunnut tehdä reissun alunperin niin, että toinen matka olis tehty lättähatulla ja toinen laivalla, mutta sellaista vaihtoehtoa ei ollut tarjolla. Ilmeisesti tekevät niitä vain viikonloppuisin ja silloinkin satunnaisina päivinä. Haluan kyllä kokea tuon museojunan vielä joskus:)

 4. Voi EI. Kuulostaa kyllä ihan järjettömän vituttavalta. Jotenki tosi outoa että yks porukka voi varauksellaan ajaa muut taivasalle laivassa…huonosti suunniteltua, sanon ma. Ja neljä tuntia laivalla on kyllä hiton pitkä aika!

  1. Jollain säävarauksella pitäs kyllä ottaa tuollaiset varaukset, ettei muiden matkustajien tarttis kärsiä siitä. Kaikki kuitenkin maksavat matkoistaan joten ei ole reilua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *