Pieni johdatus blogikuvaukseen

No niin, tässä tulee postaus, jonka ylivoimainen enemmistö halusi lukea, kahta vastaajaa aihe ei kiinnostanut ja myös vaihtoehto ”Kanada” sai kaksi ääntä:D

Bloggaamiseen liittyy olennaisena osana valokuvaus ja etenkin kosmetiikkabloggaajia valaisu puhuttaa aina talvea kohden mentäessä. Meikkikuvien ottaminen on ihan oma taiteenlajinsa, enkä itsekään sitä hallitse joten siitä mulla ei ole mitään kerrottavaa, mutta tuotekuvauksesta oppia on yrityksen ja erehdyksen kautta kertynyt useamman vuoden ajalta.

Mulla on ollut jos jonkinlaista systeemiä käytössä: tummaa taustaa, vaaleaa taustaa, tehotonta lamppua, vähän tehokkaampaa lamppua, luonnovaloa, keinovaloa jne jne. Ihan ensimmäiset tuotekuvat tähän blogiin on otettu vessassa loisteputkivalossa. Kesäisin olen kuvannut jonkin verran ulkona; aiemmin omalla pihalla ja sittemmin parvekkeella. Väistämättä lähestyvä pimeä vuodenaika ajaa taas sisälle ja luonnonvalo ei enää riitä valokuvaukseen.

Mä en ajatellut mennä nyt syvemmälle valokuvauksen saloihin, koska tarkoitus on kirjoittaa valaisusta ja ennen kaikkea esitellä omassa käytössä tällä hetkellä olevat systeemit. Tiedän jo nyt, että postauksesta tulee pitkä vaikka kuinka yrittäisin tiivistää joten asiaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tässä olisi possupiste aka työpisteeni tällä hetkellä. Siivosin pöydällä ja tasoilla ajelehtivat irtorojut pois että näyttäisi siistimmältä. Kuvasta katsottuna oikealla sijaitsee (avo)keittiö ja selkäni taakse jää sohvat ja telkkarit. Piste on näin ollen osa ”sisustusta”, vaikka se ei esteetikon silmää hivele, koska tässä on menty lähinnä käytäntö edellä. Mulle blogiharrastus on niin iso osa elämää, että en osaisi edes kuvitella kotia ilman siellä täällä töröttäviä Ikean Tertial-valaisimia:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Isoilla softboxeilla on kokoa 50x70cm ja jalustoilla ne saa nostettua reilun parin metrin korkeuteen. Valkoiset diffuusorikankaat saa irrotettua valomäärän lisäämiseksi ja jos nyt oikein fiinit pirskeet haluaisi kotona pitää, koko systeemit saa purettua osiin. Mä olen jo tottunut siihen, että nuo töröttää tuossa. Lähinnä odotan sitä päivää, kun kissat kaataa boksit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
135W energiansäästölamppu antaa ihan mukavasti valoa, päin ei tee mieli katsoa. Kuvasta on vaikea hahmottaa mittasuhteita, mutta polttimo on n. 25cm pitkä, eli ihan pikkuinen tuikku ei ole kyseessä. Valotehosta ei valitettavasti ole polttimossa mainintaa.
Oikea värilämpötila on ensiarvoisen tärkeä blogikuvauksessa ja siksi on syytä välttää liian lämpimiä polttimoita. Näissä softboxeissa värilämpötila on 5500K (kelviniä) joka vastaa lähes suoraa auringonpaistetta pilvettömältä taivaalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kynsikuvauksessa tarvitaan ainakin yksi pistevalo, koska itse tykkään, että lakkaus näyttää kiiltävältä. Jos kaikki valo tulee epäsuorasti tai suotimen läpi, kynnet näyttävät mattaisilta. Kyseessä on tietenkin makuasia, toiset eivät pidä heijastuksista lainkaan.

Tertialeissa (eli kahdessa hopeisessa työpöytävalaisimessa) mulla on 15W ledlamput, joista irtoaa 1500lm (luumenia) valotehoa. Vertailun vuoksi 60W hehkulampun teho on n. 700lm.
Värilämpötila on 6000K ja vaikka ero ei ole suuri softboxeihin verrattuna, sen kyllä huomaa: valo on kylmempää. Tavallisen perinteisen hehkulampun värilämpötila on n. 2700K. Mitä suurempi luku, sitä sinisempää valo on.

Led-valaisimien kiistaton etu on, että ne ovat saman tien käyttövalmiit, kun taas energiansäästölamput syttyvät ärsyttävän hitaasti. Päivänvalolamppuja on vähän hankala löytää, itse ostin led-polttimot paikallisesta valaisinliikkeestä. Esim. Verkkokauppaan kannattaa kurkata valokuvaustarvikepuolelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koska valaisimia on näin hitosti, olen omin pikku kätösin oman elämäni sähköputkimiehenä kytkenyt kaikki yhden napin taakse kaukosäätimen painikkeeseen. Todella kätevää!

Mä tilasin softboxit ebaysta ja ne tulivat Saksasta. Kiinastahan nää varmasti kaikki on peräisin, ja toinen valaisin ei suostunut toimimaan ollenkaan. Kokeilin siihen ihan muuta varmasti toimivaa polttimoa, ja sittenkään valkeus ei tullut. Luottosähkärini tutki asiaa ja valaisimen kytkin oli sökö. Ilmeisesti kytkennät oli muutenkin vähän sinne päin tehty, eli kannattaa ehkä käyttää hieman harkintaa kun näitä tilailee ulkomailta. Valaisimeen vaihdettiin kokonaan uusi johto ja nyt se käy ja kukkuu.
Tilatessa on myös hyvä katsoa, millainen kanta valaisimissa on (näissä E27 eli ns. perinteinen iso kanta) ja onko pistoke meidän sähköverkkoomme sopiva vai tarvitaanko ehkä adapteri tai kokonaan uusi johdotus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Taustana mulla on taidetarvikeliikkeestä ostettu paperirulla. Rullan leveys on 100cm, mikä on täsmälleen sama kuin pöydän leveys ja joudun aina hieman kaventamaan taustaa. Pöydässä kiinni olevat valaisimet tarvitsevat oman tilansa enkä viitsi irrotella niitä paperin takia. Jos haluan mustan taustan kynsikuviin, yksinkertaisesti teippaan valkoisen päälle metrin kaistaleen mustaa huopaa. Joskus aikoinaan mulla oli pikkuinen lightbox eli kuvausteltta, mutta väsyin sen rajalliseen kapasiteettiin. Sillä ei tosiaankaan kuvata mitään isoja esineitä ilman, että jossain vaiheessa boksin seinät tulevat kuviin. JA jos mietitte valmiin teltan hankkimista, unohtakaa nuo valaisimet, niillä ei tee mitään.

Muuta olennaista kuvauksen kannalta: kameran jalusta. Itsehän en käytä jalustaa juuri lainkaan ja siksi paasaan tästä:D Räpsin kuvat käsivaralta, mikä tarkoittaa aika suurta määrää tärähtäneitä tai vähintään vinossa olevia kuvia. Kauko- tai lankalaukaisin on kameran kääntyvän näytön ohella esim. meikkikuvia ottavan must have-hankinta.
Kuvat otetaan aina ilman salamaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mikrokuituliina on korvaamaton apuri: sillä saa pyyhittyä kätevästi pölyhitulat ja sormenjäljet tuotteista ennen kuvausta. Tosi pro-tyypithän asettelee tuotteet kuvaan puuvillakäsineet kädessä. En minä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hyödyllinen apuväline on myös valokuvakehys, johon saa viritettyä tarpeen mukaan mustan tai valkoisen pahvin tai folion. Harmi vain, että kädet loppuu mulla kesken, foliolla saisi näet hyvin tuotua heijastuksia tuotteeseen jos siinä on esim. hopeinen teksti joka ei näy kunnolla. Jalusta auttaisi muuten siinäkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sain etukäteissynttärilahjaksi hyvin tuotekuvaamiseen sopivan objektiivin. M.Zuiko 45mm f/1.8 on kiinteän polttovälin valovoimainen objektiivi, ja olen tykännyt siitä kovasti.
Runko on viime jouluna hankkimani Olympuksen PEN E-PL6.

Kynsikuvat otan uskollisesti jo pitkään palvelleella Olympuksen SP-620UZ:lla, jonka akkukotelo on nippusiteellä kiinni. Tässä kamerassa tykkään etenkin hyvistä lähikuvausominaisuuksista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koska olen universumin laiskin kuvankäsittelijä, haluaisin aina tuottaa mahdollisimman valmista kuvamateriaalia ilman tolkutonta käsittelytarvetta. PhotoShopia käytän äärimmäisen pakon edessä ja pääsääntöisesti teen kuvien pienet sävy- ym. säädöt iPhotossa. Sillä saa myös kuvat suoristettua ja rajattua. Käyn kuvat läpi pöytäkoneen isolla näytöllä, siirrän valmiit WordPressin mediakirjastoon ja naputtelen postaukset useimmiten keittiön pöydän ääressä läppärillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mitähän muuta? Olen kirjoittanut kaiken mieleen tulevan, mutta varmaan paljon jäi kertomattakin. Kysyä toki saa jos jokin jäi askarruttamaan:)

20 thoughts on “Pieni johdatus blogikuvaukseen

 1. Sulla onkin aina niin hyviä kuvia. Oon haaveillut kunnollisista isoista softboxeista, mutta en ole uskaltanut tehdä niin isoa sijoitusta, vaikka mulla olisi softbokseille kyllä muutakin kuin blogikäyttöä. Ja valohan oikeasti on se kaikista oleellisin juttu mitä kuvaukseen tulee. Kamerajuttuihin saa upotettua enemmän rahaa kuin itse kynsilakkoihin.

  1. Olet kyllä oikeassa, vaikka ostaisi kuinka tyyriitä lakkoja niin kaikki tää oheistarvike nielee niin paljon rahaa kuin on laittaa. Mulla ei kauheasti ole, mutta näillä välineillä syntyy hinta-laatusuhteessa jälkeä, johon olen tyytyväinen. Jos olisi rajattomasti rahaa, niin mulla varmasti olisi oma studio:)

  1. Kattelin muuten kans sitä pöytää mutta sitten taas tarvittaisiinkin jo enemmän tilaa. Se oli yllättävän kohtuuhintainen, perinteisesti tuotekuvauspöydät on maksaneet maltaita. Täyden hyödyn siitä tietenkin saisi, jos olisi käytössä studiosalamat ja tarkoitus olisi syvätä kuvat. Nyt täytyy vaan vetää raja jonnekin:)

 2. Mäkin haaveilin yhdessä välissä noista softboxeista, mutta koska olen sellainen luonne, että piilotan kaiken romun aina näkyviltä, en jaksaisi noita koko ajan olla purkamassa pois. Hylkäsin sen idean sitten ja yritän pärjätä kolmella lampulla. Niidenkin törröttäminen ärsyttää, mutta onneksi ne eivät näy huoneesta jos ei sinne kurkista. :D

  Ihanaa kun on olemassa laatublogeja, joissa jaksetaan panostaa kuviin, niitä on niin kiva AINA katsella. ♥

  1. Siunattua, että on ovi jonka vetää kiinni niin ei tarvi katsella törröttäviä lamppuja:D Eihän noi tosiaan oo sisustuksellisisti mitenkään järin kauniita mutta oon vaan sopeutunut niihin.
   Ja olen tosi mielissäni kehuista, kiitos kaunis <3

 3. Olipas kiva lukea tällaista juttua kulissien takaa, tykkään aina kurkkia muiden valokuvausnurkkauksiin! Sulla on siellä kunnon systeemit kyllä tehtynä kuvausta varten. :)

  1. Vähän on kyllä homma levinnyt tässä viidessä vuodessa:D En edes uskalla ajatella, missä ollaan viiden vuoden kuluttua….

 4. Tuo valokuvakehysjuttu on mulle ihan uusi, tosi hyvä idea! Mun seuraavassa postauksessa on leimauslaatassa taas kerran heijastus mun paidasta ;) Toinen lamppu pitäisi hankkia, mutta mun sisustusvaisto hannaa vastaan ;)

  1. Noo, noita pieniä ”virheitähän” ei kukaan muu yleensä huomaa mutta oma silmä ne aina bongaa. Laattoja on vaan niin vaikea kuvata. Mä olen ehkä luovuttanut mitä sisustuksellisuuteen tulee ja hyväksynyt noi härvelit osana ns. sisustusta;D

 5. Mä niin rakastan tota sun kynsipistettä, ah kun mun sydän sulaa!

  Sillon kun hankin itelleni Tertialit olin varma että irrotan ne aina sillon tällön pois paikaltaan ku eihän ne nyt mitkään kauheen kauniit oo. Oikeeti en oo tainnu irrottaa niitä kertaakaa ja tänään mies kysy saako lainataa ja siirtää toista nii mä olin ihan järkyttynyt että eihän niitä nyt voi omalta paikaltaan siirtää :D

  1. Haha, hyvä esimerkki siitä miten kaikkeen tottuu. Jos miettii, että kuvaa kynnet heti lakkaamisen jälkeen, niin silloin ei kyl aleta kasailemaan ja rakentamaan mitään, joten kätevintä on antaa niiden vaan pönöttää paikallaan:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *