Parempien yöunien puolesta

Tänään puhutaan nukkumisesta. Mun on pitänyt todella pitkään jo kertoa nukkumistavoistani, joista joku muukin herkkäuninen tai huonosti nukkuva voi saada vinkkejä.

Tässä on mun unikaverit jo vuosien ajalta: silikoniset korvatulpat ja unimaski.
Olen huomannut, että kun ikää tulee, nukkuminen käy hankalammaksi, herään helposti öisin ja yleensä joka yö pitää käydä vessassakin. Vessareissun jälkeen voi olla hankala saada uudelleen unta, jään helposti miettimään kaikenlaista tai kuuntelemaan ääniä ulkoa.
Hyvät yöunet ovat myös muodostuneet yhä tärkeämmiksi ja huonosti nukuttu yö, valvominen, poikkeava vuorokausirytmi ym. heijastuvat arkeen pitkään. Jos en saa nukuttua kunnolla ja riittävästi, tulen ärtyisäksi ja huonovointiseksi. Päiväunia en pysty nukkumaan lainkaan, en edes saa unta ja jos yritänkin nukahtaa, pyörin jossain valveen ja unen rajamailla ja ”herätessä” olo on tokkurainen ja päänsärky luultavasti kaverina iltaan asti.

Tietyt fasiliteetit pitää olla kunnossa ennen nukkumaanmenoa: hyvä tyyny, puhtaat vuodevaatteet ja riittävä väsymystila, koska muuten uni ei vaan tule. ”Menenpä nyt ajoissa nukkumaan kun on tavallista aikaisempi herätys” ei vaan kohdallani toimi. Nukun mielelläni ikkuna auki tai vähintään tuuletan makuuhuoneen kunnolla ennen nukkumaanmenoa. Sängyssä ei myöskään räplätä puhelinta tai tablettia.


En pysty käyttämään tavallisia korvakäytävään työnnettäviä korvatulppia ja testattuani kaikki mahdolliset myynnissä olevat tulpat olen päätynyt näiden silikonitulppien käyttöön. Tavistulpat joko eivät pysy paikallaan tai painavat ikävästi. Silikonen korvatulppa jää korvakäytävän suulle eikä tunnu käytännössä miltään. Mack’sia myydään apteekeissa, mutta suurkuluttajana olen tilannut näitä ebayn kautta, jolloin ne tulevat halvemmiksikin. Yhtä paria voi käyttää muutaman yön ja sen jälkeen se on roskiskamaa. Silikonitulpat vaimentavat tehokkaasti etenkin kauempaa tulevat äänet, mutta jos vieressä kuorsaa joku, niin sen kyllä kuulee. Kuulen myös esim. herätyksen, puhelimen soimisen ja vaikkapa palovaroittimen äänen, jos sellainen tilanne tulisi.

Nukkumalla tulpat korvissa takaan itselleni paremmat yöunet, sillä en herää jokaiseen rasahdukseen ja esim. ikkuna auki nukkuessani ulkoa kuuluviin ääniin.

Toinen must-juttu on unimaski. Kun aloin käyttää unimaskia, niitä oli todella vaikea löytää kaupoista. Nyt tilanne on ihan toinen, mutta edelleen tilaan näitä ebaysta. Materiaalin on oltava riittävän pehmoista ja säätövaran kunnollinen. Maski blokkaa kaiken valon ja en herää esim. varhain aamulla sisälle paistavaan aurinkoon. Sitäpaitsi on ihan tutkittu, että valon määrä vaikuttaa unen laatuun, sillä melatoniinia erittyy vain pimeässä.
Mulla on useampia maskeja ja heitän ne pyykkiin samalla kun vaihdan tyynyliinan, eli useammin kuin lakanat muuten.

Näillä apuvälineillä nukun huomattavasti paremmin ja häiriöttömämmin ja olen varmasti mukavampi ihminen päiväsaikaan. Sanon aina, että menen yöksi offlineen:) Muutamat kaverit ovat ihmetelleet tapojani, ja todenneet, etteivät itse uskaltaisi nukkua ilman, että tietää mitä ympärillä tapahtuu. Multa on kysytty, että mitä jos murhaaja tulee enkä kuule sitä. Sitä voi kyllä miettiä….mutta ei yöllä, sillä silloin nukun;)

Mites teillä nukutaan?

 

22 thoughts on “Parempien yöunien puolesta

 1. Käytin ennen jatkuvasti korvatulppia (hyvät ja pehmoiset), mutta sittemmin korvat on alkaneet hieman aristella tulppia, vaikka olen kokeillut monenmoisia. Nyt olen ollut ilman, mutta onneksi olen iltaisin niin väsynyt, ettei unta paljoa tarvitse houkutella, vaikka ukkelin c-pap putputtaa siinä vieressä. Herään kyllä sitten varhain aamuyöstä, enkä saa enää unta, mutta niin on ollut aina. Unimaskia en osaa käyttää, koska pelkään, että se valahtaa kurkulle ja sitten kuristun…ei siinä tarvita sarjamurhaajaa;) Nurkissa lymyilevien murhaajien varalta on aina alakerrassa murtohälytys päällä öisin;)

  1. Apua, mulle ei ole tullut edes mieleen, että voisin kuristua unimaskiin:D Yleensä se kyllä tuppaa liukumaan otsalle eikä niinkään valahtamaan alaspäin.
   Murtohälytin on kyllä hyvä juttu, saapahan nukkua yönsä rauhassa:)

 2. Olen ollut jo 15 vuotta huono nukkuja. Korvatulpat olleet käytössä ainakin 20 vuotta, sillä herään ihan kaikkiin ääniin. Pidän myös makuuhuoneen oven kiinni, koska jos esim. huushollissa on ruisleipää kaapissa – haistan sen, enkä saa nukutuksi. Hyvät korvat ja nenä eivät aina ole hyvä asia! :D
  Tuuletan makuuhuoneen myös, pidän myös pakkasiin asti ikkunaa yön hieman raollaan. Tarvittaessa on melatoniinia ja nukahtamislääkkeitä hätätapauksessa.
  Luen aina kirjaan ennen unia, muuten uni ei tule taatusti. Nukahdan hyvin, mutta sitten heräilen pitkin yötä ja en enää saa unta uudelleen.
  Sukuvika, muistan jo mummoni olleet todella huono nukkuja.

  1. Mulla on myös makkarin ovi kiinni mutta lähinnä kissojen takia, ne kun eivät oikein ymmärrä, että joku haluaa yöllä nukkua eikä leikkiä tai seurustella.
   Melatoniinia käytän itsekin, se helpottaa nukahtamista mutta ei auta aamuöiseen heräilyyn. Olisi kyllä hienoa, jos olisi niin hyvät unenlahjat, että saisi nukuttua ilman kaikenlaisia apuvälineitä.

 3. Mä olen kanssa joskus pohtinut tuota silmämaskia yöksi, mutta parin kokeilun jälkeen totesin, että silmät turpoaa jotenkin liikaa sen kanssa :’D Viime yönä taisin taas nukkua vajaa 4 tuntia, että kunnon yöunet kelpaisi kyllä.. ZzZ.. Onneksi en sentään ole äänille herkkä, enää. Pienenä mulla ei voinut olla edes seinäkelloa, kun en saanut unta siltä raksutukselta :’D

  1. Voi hyvin ollakin, että se hieman turvottaa. Ainakin, jos oon syönyt illalla jotain tosi suolaista niin maskin kuminauhasta jää kivat painaumat ihoon.
   Meillä on kans tyttö niin herkkäuninen, että mitään seinä- tai tavallista kelloa ei voi olla samassa huoneessa:D

 4. Mä niin toivon, että pystyisin käyttämään korvatulppia (olen kokeillut normit, noi silikoniset, sitten jopa sellaisia useamman kympin maksavat, mietin, että pitäisi vielä teettää kustomoidut, mutta luovuin lopulta ajatuksesta. :D) , koska saisin just ne muualta heräämisen aiheuttamat mölyt sillä pois. Nytkin tossa aika vieressä tehdään yhden koulun paalutusta jo kolmatta viikkoa… Lähinnä mun ongelma on se, että jos laitan ne niin syvälle, etten kuule enää niitä ulkopuolisia ääniä, alan kuulemaan oman veren kohinan suonissa ja mun päätä alkaa kiristämään ja sitten tulee huono olo. Heti jos löysennän niin paljon, että eivät torppaa niitä muita haittaääniä niin ongelma helpottaa, mutta eihän niistä sitten ole mitään hyötyä enää. :D Unimaskia en käytä, kun meillä on pimentävät verhot, kesälläkin huone on ihan pilkkopimeä.

  1. Raksamelu on kyllä rasittavaa ja täälläkin edessä, kun viereisellä tontilla olevaa toimistorakennusta aletaan purkaa ja siihen tulee tilalle useampi kerrostalo. Ihanaa. Plus se pöly ja kaikki muu>:(
   Mulla ei riitä pimentävät verhot, koska huoneessa on kaikenlaisia häiritseviä valoja, esim. jatkojohdossa oleva virtakytkin. Miksi sen pitää olla PUNAINEN??

 5. Mä onneksi pystyn nukkumaan ilman korvatulppia yleensä aina, mutta en ilman tuuletinta. :D Tuuletin on meidän makkarissa päällä kesät talvet, siitä lähtee rauhoittava hurina eikä tule kuuma! Mä en varmaan pystyisi pitämäään unimaskia, mutta meillä on pimennysverho makkarissa, näin aurinkokaan ei pääse kesäisun häiritsemään. :)

  1. Sulla ilmeisesti ei käy se tuulettimen aiheuttama veto mihinkään niveliin? Mä saan siitä niskan tai jonkun muun paikan ihan jumiin:D Olis kyllä kesäkuumalla helpottavaa, kun pystyisi nukkumaan niin että se on päällä.

 6. Mä olen aina ollut aika hyväuninen, mutta sitten on kausia jolloin en pysty nukkumaan viikkoihin juuri lainkaan. Tai no, kyllä sitä muutaman tunnin aina ”nukkuu”, mutta unen laatu on niin kehnoa että olisi sama, jos ei olisi nukahtanut laisinkaan. Mulla ei ole käytössä korvatulppia eikä unimaskia (ne tuntuvat häiritseviltä kasvoilla!), mutta etenkin korvatulpat pitäisi ottaa kokeiluun koska äänet todellakin häiritsee.

  1. Mä suosittelen kyllä lämpimästi etenkin herkkäkorvaiselle näitä silikonitulppia. Blokkaavat häiritsevän taustamelun tosi hyvin:)

 7. Mä en jotenkaan pysty käyttämään korvatulppia, kun en saa niitä tungettua korvakäytävään, tuollaiset silikoniset voisivat olla hyvät! Mä ennen käytin unimaskia, mutta nykyään pidän ihan vaan alustoppia silmieni päällä, kun unimaskien kuminauha hiertää ja häiritsee :)

  1. Silikoniset on parhaat, mullakin ne perustulpat joko pulpahtaa ulos tai painaa kipeästi.
   Olen nähnyt noita maskeja myös tarranauhakiinnitteisenä, mahtaisiko se sopia sulle vai onko se nauha ylipäätään ikävän tuntuinen?

 8. Täällä myös yksi korvatulppanukkuja. Mulla se lähti siitä et vanha koiramme kuorsasi niin kovaa etten saanut nukuttua :D Olen myös todennut nää silikoonitulpat parhaaksi, mut eipä ole käynyt mielessäkään et näitäki voisvtilata ebaystä. Kiitti vinkistä :) Pitäs löytää sellanen tarrakiinnitteinen unimaski ku en tykkää noista kuminauhallisista, niitä on jokunen tuonne yöpöydän laatikkoon päässyt kertymään.

 9. mä oon ollut aina hyvä nukkumaan enkä oo ollenkaan perehtynyt näihin apuvälineisiin. Nyt tosin huomaan että jos on kovasti stressiä tai jotain mielen päällä, on vaikeampi nukahtaa ja nukkua heräilemättä. Aikaisemmin sekään ei niin vaikuttanut. Mutta semmoseen ei oikein auta nuo apuvälineetkään.

  1. Ei mullakaan auttanut kun nukuin ihan päin helvettiä tässä yhden yön, eli sit vaan valvoin. Olet onnekas, jos sulla on hyvät unenlahjat:)

 10. Nyt on korvasuojat kokeiltu – ja hyviksi todettu! Siis näitä Macksin. Unimaskista en pysty sanomaan samaa… Hankala säätää sopivan kokoiseksi ja päästi kyllä aivan liian paljon valoakin läpi. Oletko kokeillut Dvalan unimaskia? Näyttää ainakin muodoltaan tosi lupaavaalta!

  1. Dvala näyttää sellaiselta, että varmasti pimentää ja on säädettävissä. Aika massiivinen tuo kyllä on, itse ehkä kaipaisin hieman kevyempää versiota. Tosin tuossa pysyy korvatulpatkin varmasti paikallaan. Macksit tarttuu joskus hiuksiin ja hiukset Macksiin, mikä on vähän häiritsevää. Olen jopa miettinyt unimaskien ompelua itse, saisi ainakin varmasti sopivia. Ehkä. En tosin ole kauhean lahjakas ompelija:D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *