Mukimania vol 3 – koko sarja koossa

Kerrankin sain suoritettua loppuun jonkin aloittamani projektin, mikä tarkoittaa Arabian Suomi 100-juhlavuoden keräilymukien osalta sitä, että kaikki 10 mukia ovat nyt hallussani. Tavoitteena oli kerätä muki per kuukausi eli onnistuin pysymään myös aikataulussa.

Ensimmäinen postaus Mukimania-sarjasta on luettavissa täällä ja toinen osa täällä.


Muki numero 7 oli Isak.


Isak
1914
1900-luvun alussa Arabia valmisti monia jugendvaikutteisia, pelkistettyjä ja sulavalinjaisia reunaornamentteja. Myös suomalainen kasvisto pääsi tuolloin aiheiksi kuparipainokuvilla toteutettuihin koristeisiin. Yksi niistä oli Isak.

Heinäkuun ostos, Isak, on kyllä vähäeleisyydessään ihan sievä ja sopii Myrnan kanssa yhteen.


She-Fo
G.L. Jäderholm-Snellman, 1926
Greta-Lisa Jäderholm-Snellman (1894–1973) toimi Arabian keramiikkataiteilijana 1921–1937. Hänen sanotaan olleen Arabian koristemaalauksen luoja. Jäderholm-Snellman toi Arabian astioihin 1920-luvun klassismin ja art deco -henkiset, hillityt ja geometriset koristeet.

En aluksi pitänyt ollenkaan tästä elokuussa ostamastani She-Fosta. Kuvio on jotenkin sekava mutta nyt katseltuani tätä muutaman viikon kahvia juodessani olen tottunut tähänkin. Sininen väri on aika hallitseva sarjassa, sillä neljä mukia kymmenestä on sinivoittoisia, mikä tietenkin sopii juhlavuoden teemaan.


Timbua
Howard Smith, 1987
Amerikkalainen kuvataiteilija ja muotoilija Howard Smith (1928–) muutti Suomeen 1962 ja toimi Arabiassa vierailevana taiteilijana useita vuosia. Smithin taiteen tyypillisiä piirteitä ovat kirkkaat värit ja selkeät muodot, erityisesti mustan ja valkoisen yhdistelmät.

Syyskuun muki, Timbua, toi mulle vähän ikävät kasari-ysärifibat. Kaikki kodeissa oli silloin mustavalkoista, ehkä pienellä punaisella twistillä. Graafisuus ja suuret kuviot hallitsivat pieniäkin tiloja ja toivon, että tuon ajan ilmiöt eivät ainakaan omana elinaikanani tule takaisin, sillä pehmeät ja murretut, rauhalliset sävyt miellyttävät enemmän omaa silmää. Multa löytyy kuitenkin kotoa yksi Howard Smithin suunnittelema esine, valkoinen Lisa-lintu, josta nappasin vähän hämärän puhelinkuvan.
Näitä hauskoja eläinfiguureja olisi ollut kiva kerätä enemmänkin, mutta eipä silloin aikanaan tajunnut.

Viimeisenä muki, jota en olisi halunnut ostaa ollenkaan:D


Bebop
Heikki Orvola, 1992
Heikki Orvola (1943–) on toiminut Arabian taideosastolla vuodesta 1987. Kultakoristeinen, luksuksena pidetty Bebop syntyi 1992. Bebop oli kahvi- ja teeastiasto, jonka koriste lähti jazz-musiikista, repivä-tyylisestä bebopista.

En pidä jazz-musiikista enkä tällaisesta vauvankakan väristä ollenkaan. Siksi Bebop sai jäädä viimeiseksi ja hautasin sen kaapissakin perimmäiseen nurkkaan. Sori, Heikki Orvola.

Heikki Orvolan käsialaa ovat myös mm. 24h, johon en ole kyllästynyt vaikka valkoinen ja yksinkertainen astiasto on ollut meillä käytössä pian 20v. Kivi-tuikut sen sijaan hautasin odottamaan uutta tulemista, niidenkin kantikas muotoilu alkoi tökkiä. Tykkään myös Taika-sarjasta, vaikka niitä meillä ei olekaan muutamaa kulhoa enempää. Mutta joo, tämä kuvio. Ei. Varsinainen pakkomuki.


Mitähän sitten alkaisi keräämään? Keittiön kaapit tosin ovat niin täynnä, että kuulen jatkuvasti kotona valitusta mukien määrästä tiskikoneen tyhjennysryhmältä, joten ilmeisesti astioita en ainakaan ala haalimaan lisää.

Paitsi yhden tai ehkä kaksi Muumimukia, jotka mua polttelevat….

12 thoughts on “Mukimania vol 3 – koko sarja koossa

 1. Tämä Suomi 100 -mukisarja oli mielestäni hyvä idea. Saatavilla montaa sellaista sarjaa, jota ei enää valmisteta.
  Itselle läheisin on tuo Myrna, molemmilla mummoilla oli kahvikalustot sitä ja itsekin olen keräillyt sitä, tosin piippuleimaisena, aina upeaan kahvikannuun asti (ja urpona en uskalla noin vanhoja sitten käyttää…).
  Tuon juhlasarjan ostamisen into lopahti siihen, kun selvisi, että se valmistetaan Thaimaassa. Onko se oikea tapa juhlistaa Suomen 100 vuoden taivalta?

  1. En mäkään uskaltaisi käyttää oikeasti vanhoja ja arvokkaita astioita, paitsi ehkä jossain poikkeustilanteessa jos on vaikka arvokkaammat juhlat:)
   Suomessa ei valitettavasti ole enää Arabian keramiikanvalmistusta lainkaan, joten siitä syystä nämäkin mukit on tehty Thaikuissa. Kyllä se vähän riipaisee ja ymmärrän hyvin, että aiheesta on tullut keskustelua vähän joka puolella. Sama homma Marimekolla ym. perinteikkäillä brändeillä:/

   1. Näinhän se on, kirpaisee. :/
    Ostin vähän aikaa sitten Finlaysonin pussilakanat, nekin oli tehty Turkissa. Voi nyyh.

 2. Toi Bebop on kyllä aivan jäätävä :DDD mutta, olis ollut ihan hölmöä omistaa muut mukit mutta jättää yksi hankkimatta eli ymmärrän että ostit jazzmukin. Onhan nämä mukit ihana kokonaisuus ja keräily on kivaa :)

 3. Ai että! Oot jo valmis! :D
  Mukikaksosesi tulee perässä, yksi puuttuu ja se on juurikin se mitä minäkään en haluaisi ostaa eli tuo kauhea Bebop ysäri…
  Naureskelin työkaverille et joku vois ostaa sen lahjaks, ei tarvis omia rahoja siihen kuluttaa… mutta kai se on hommattava! :)

  1. Haha, tunnen tuskasi mutta onneksi sitä ei ole pakko käyttää:D Toisaalta ajatus yhtä vajaasta kokoelmasta on vielä ahdistavampi:DD

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *