Mukimania vol 2 eli uudet keräilymukit

Ensimmäinen osa hankkimistani Suomi 100-mukeista löytyy maaliskuulta. Nyt koossa on kuusi mukia kymmenestä eli keräily etenee hyvin aikataulussa.


Sää salli kuvien ottamisen ulkona ja kun kolmas eli viimeinen osa ilmestyy, joutunen taas sisätiloihin kamerani kanssa. Nautitaan siis nyt tästä luonnonvalosta ja kukista.


Mulla on edelleen samat lempparimukit kuin alussa, eli Huvila ja Esteri. Hattara on näistä uusista suosikkini ja myös usein käytössä. Sen hankinkin neljäntenä.


Hattara
Raija Uosikkinen, 1954
Arabian koristelijana aloittaessaan Raija Uosikkinen (1923–2004) suunnitteli koristeita Kaj Franckin uudelle astiastolle 1950-luvun alkuvuosina. Hattara oli yksi tunnetuimmista ja se myös palkittiin kultamitalilla Yhdysvalloissa 1961.

Raija Uosikkinen on suunnitellut mm. Kalevala-aiheiset seinälautaset, jotka varmasti ovat monille tuttuja lapsuudenkodista. Mä tykkään tässä Hattarassa sekä kuvioista että väreistä, joissa viehättää tietty retrohenkisyys ja kodikkuus.


Suomen Kukka
1941
Vuoden 1941 koristeuutuutta esiteltiin sanoin “Suomen Kukan koruton kauneus tuo mieleemme oman maamme ja sen, mistä tunnetaan Pohjolan kansa”. Suomen Kukka koristi vuosina 1941–1956 ja 1966–1968 ruoka- sekä kahvi- ja teeastiastoa.

Aika moni näistä mukeista on sinisävyisiä, liekö sattumaa vai tarkoituksellista. Suomen Kukan suunnittelijan nimeä tai tietoja en onnistunut löytämään. Mummola tästä kyllä tulee mieleen <3 Sisäreunan ja korvan ornamenttikuvio on toteutettu mukiin taidokkaasti.


Myrna
Olga Osol, 1937
Myrnan äiti on taiteilija Olga Osol (1905–1994). Hän nimesi astiastonsa amerikka-laisen näyttelijän, 1930-luvun supertähden Myrna Loyn mukaan. Runsas ja aito kultaus alkuperäisen kupin ja lautasen reunassa sekä filmitähden nimi toivat ripauksen ylellisyyttä Arabian astiasarjaan.

Myrnan tuntevat varmasti kaikki. Klassinen ja rakastettu kuvitus on satu kivasti toteutettua mukiin, vaikka henkilökohtaisesti en ole koskaan erityisemmin pitänyt Myrnasta. Veikeä yksityiskohta on sisäpuolella toistuva kukkakuvio.


Näiden mukien ostaminen ja uuden kappaleen saapuminen kokoelmaan on edelleen tosi mukavaa. Melkein harmittaa, että kovin montaa ei enää puutu ja mietin jo, mitä alkaisin keräämään seuraavaksi. Vaikka kaikki kuviot eivät välttämättä ole mieleeni, nämä toimivat yhdessä mainiosti.
Valkoisen sävy on sama kuin 24h-lautasissa, joten mukeilla saa toteutettua nätin kattauksenkin. Mä valkkaan aamuisinkin kahvikuppia vähän fiiliksen mukaan ja tässähän on jo hyvin vaihtoehtoja.


Tässä kuussa hankkinen jo seuraavan mukin, mutta mikä se on, selviää seuraavassa jaksossa:)


Kursivoidut tekstit Arabian sivuilta 

22 thoughts on “Mukimania vol 2 eli uudet keräilymukit

  1. Tästä puuttuu ne kultaukset ja se vähän ”krumeluuri” muoto, jotka tekee Myrnasta hieman”överin”. Hillitympi versio puhuttelee ainakin minua:)

 1. HeipäHei mukikaksonen! Samoilla mennään, lisäksi multa löytyy vielä Isak!
  Eli kolme viimeistä vielä ja Huvila täytyy tuplata kun sain halkeaman ensimmäiseen aikaiseksi, eli täälläkin uudet keräilykohteet pian pohdinnassa! :)

  1. Oho! Tuliko halkeama helposti vai vaatiko enemmänkin voimankäyttöä? Isak sopii kivasti Myrnan kaveriksi ja se saattaa hyvinkin olla mun seuraava hankinta!

 2. Tippui kädestä tiskialtaaseen, halkeama on sisä- ja ulkopuolella pinnassa korvan vieressä eli ei mennyt läpi, häiritsevä kauneusvirhe kuitenkin… :/
  Ne sopivat hyvin yhteen kyllä! :)

  1. Voi ei. No sinänsä lohdullista, ettei hajonnut ihan päreiksi vaan on edelleen käyttökelpoinen, jos ei astiakaapissa niin vaikka kynäpurkkina.

 3. Ihana sarja kyllä. Mulla on vasta Esteri ja koska meillä edelleen Muumimukit on kova juttu ja muutenkin astioita yllinkyllin, olen vielä kahden vaiheilla muiden mukien hankinnan suhteen. Kokonainen sarja olisi kyllä hieno…

  1. Tykkään myös muumeista mutta niitä ei ole kuin jokunen. Kunpa olisi ymmärtänyt aloittaa keräilyn vaikka 20 vuotta sitten!

 4. Hattara on mun suosikki koska mummolassa tuli pentuna nautittua useampi ateria kyseisistä lautasista. Nykyään lautaset on pikkusiskolla joka asuu silloisessa mummolassa ❤️

 5. Oho! Myrna-muki yllätti! Äidillä oli just ne iänikuiset Myrnat aina kun jotain vähän juhlavampaa järkättiin, huhhuh. Nimen alkuperä oli mulle uutta ja mielenkiintoista tietoa! Tossa mukissa toi Myrna-kukka tosiaan on paljon kivamman näköinen kuin niissä jotenkin tunkkaisissa kahvikupeissa. Tuossa on TYHJÄÄ TILAA kukan lisäksi, ja taivaan kiitos se kultareunus puuttuu. Siihen pieneen kuppiin oli aikanaan tungettu vähän liikaa tavaraa.

  1. Kultareunusta ei kyllä nykyään juurikaan astioissa suosita, ja hyvä niin. Vaikka varmaan sekin taas tulee joskus uudelleen muotiin mutta minä en myöskään siitä välitä ja ainakaan ne vanhat kultareunuksiset astiat eivät kestä konepesua, joten se rajoittaa käyttöä. Tällä tavoin pieninä annoksina tuo Myrna-kuvio on ihan kiva:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *