Matkailutärppi: Rajamäen viinamuseo

Tavalliselle kansalaiselle on tänä kesänä tarjoutunut mahdollisuus päästä vierailemaan yleisöltä 50 vuotta suljettuna olleeseen Nurmijärvellä sijaitsevaan Rajamäen tehdasmuseoon eli viinamuseoon. Museo on tähän saakka ollut vain mm. Altian yhteistyökumppaneiden ja muiden tarkoin valittujen ryhmien ulottuvilla. Nytkin museoon on mahdollista tutustua vain opastetulla kierroksella, jolle tulee ilmoittautua etukäteen Nurmijärven kunnan sivuilla.
Äärimmäisen kiinnostavaa, joten pitihän tuonne päästä!Yläkuvassa vanha tislauslaite eli pontikkapannu siltä ajalta, kun viinanpoltto oli vielä Suomessa sallittu.


Altian tehtaat on perustettu Rajamäelle vuonna 1888. Paikka valikoitui alueella sijaitsevan kirkasvetisen pohjavesilähteen ja Hanko-Hyvinkää-radan edesauttamina. Aluksi tehtaassa valmistettiin hiivaa ja sen sivutuotteena syntynyt alkoholi tislattiin edelleen spriiksi.
Voitteko kuvitella, että joskus kaupoissa on ollut isoja hiivapaloja (yläkuvassa alhaalla), joista myyjä on leikannut asiakkaan toivoman kokoisen palan. Aika hassu ajatus näin nykyihmisen ja kaupunkilaisen näkökulmasta.Kuvat eivät tee oikeutta komealle tislaamolle, joka olisi edelleen miltei käyttökuntoinen. Kaikki nuo valtavat, monimutkaisen näköiset laitteet ovat olleet yhden työntekijän hoidettavina ja vastuulla. Säiliöt sijoittuivat kahteen eri kerrokseen, joten toimenkuvaan kuului myös kapeiden ja korkeiden kierreportaiden juokseminen useaan otteeseen työvuoron aikana.


Museossa on esillä runsaasti alkuperäistä materiaalia ja aineistoa Suomen alkoholihistoriaan liittyen. Alakuvassa vasemmalla on mm. kieltolain kumoamisen jälkeen myyntiin tullut Karhuviinapullo, jolla kansalaisia houkuteltiin ostamaan laillista 42-prosenttista viinaa huokeaan hintaan salakuljetetun tai kotipolttoisen sijasta. Kun janoiset oli saatu houkuteltua Oy Alkoholiliike Ab:n tiskeille, Karhuviinaa vähitellen laimennettiin ja lopulta sen myynti lakkasi kokonaan.


Museokierroksella selvisi sekin, mistä nimi tikkuviina tulee. Kun materiaaleista oli pulaa, pullojen korkit valmistettiin puusta ja korkeista saattoi irrota juomaan tikkuja. Korkki ei välttämättä ollut täysin tiivis, joten pullo oli tärkeää säilyttää pystyssä ja siitä muistutettiin erikseen etiketissä.

Yläkuvassa on salakuljettajien käyttämiä välineitä, joista eittämättä kiinnostuisi myös tämän päivän festarikävijä;) Ylhäällä vasemmalla on säären ympärille kietaistava pullo. Seinälle ripustettu härveli on salakuljettajien pysäyttämiseen tarkoitettu piikkimatto. Tuolloin raittiusliikeaktiiveista värvättiin erityisiä viinapoliiseja käräyttämään trokareita. Virkaa toimittava henkilö sai kantaa viinapoliisin virkamerkkiä (vitriinissä alaoikealla).


Ihminen on kyllä kekseliäs, jos motiivi on riittävä.

Kuinka ollakaan, tehtaassa on valmistettu myös jonkin verran kosmetiikkaa ja tuoksuja, mm. Kölninvettä 4711 eli Kolinaa.
Kuvan tuoksupulloilla on hauska historia: tehtaassa työskennellyt nainen oli anastanut yhden kutakin pulloa ja sitten vanhoilla päivillään tullut katumapäälle ja palauttanut pullot. Näin ne päätyivät museon kokoelmiin, joten tässä tapauksessa epärehellisyydestäkin oli hyötyä.


Ylemmässä kuvassa etualalla vasemmalla näkyy polttopullojen eli Molotovin cocktailien valmistukseen käytetty laite. Rajamäen tehtailla pullotettiin sodan aikana yli 540 000 polttopulloa. Alkuperäisiä pulloja on säilynyt vain kolme kappaletta ja yksi niistä on nähtävissä museossa.


Pullojen valmistuksessa kävi pieni lapsus, sillä ensimmäisten pullojen korkeissa luki ”Alko Rajamäki” ja niinpä vihollinen keksi alkaa pommittaa Rajamäkeä. Puolustuksesta vastasivat valtion rahapulan johdosta tehtaan itse hankkimat kanuunat, joista yksi on museossa esillä. Kovin merkittäviä vahinkoja tehdasalueelle eikä varsinkaan tehtaalle sodan aikana kuitenkaan aiheutunut.


Museokierros on äärimmäisen kiehtova aikamatka Suomen historiaan. Esillä on hyvin säilyneiden laitteiden lisäksi mm. tehtaan konttorin työvälineitä kuten puhelinkeskus, kellokorttilaite ja kirjoituskoneita.


Edelleen osa museon kokoelmista on peitetty verhoilla, koska lainsäädäntö kieltää pitämästä näytillä tällä hetkellä myynnissä olevia alkoholivalmisteita. Jotenkin koomista, kun samoja pulloja voi kuitenkin vapaasti käydä katsomassa Alkon myymälöiden hyllyillä:)


Opastettu kierros kestää tunnin. Tilat ovat useassa kerroksessa, joihin liikutaan kapeahkoja portaita pitkin, joten liikuntaesteisille kohde ei sovellu. Itse en lähtisi myöskään aivan pienten lasten kanssa vierailulle, mutta kouluikäinen saa käynnistä varmasti jo jotakin irti.
Museoon ennättää tutustua 27.8. saakka.

Samalla suunnalla sijaitsee myös Mattilan Luomutilan kesäkahvila, johon on mukava poiketa kahville tai keitolle. Tilalla on myös mansikan itsepoimintaa.

Museon ja kahvin jälkeen ennätimme vielä Teatteri Kino Juhaan katsomaan Krista Kososen tähdittämän Miami-elokuvan. Vähän erilainen leffateatterikokemus kuin Finnkinon tusinateatterit:) Kiva päivä!

10 thoughts on “Matkailutärppi: Rajamäen viinamuseo

    1. Niinpä, eikä näitä välttämättä löydä ellei joku satu vinkkaamaan. Suosittelen käymään kun vielä ehtii:)

  1. Wau, mä luulen, että oisin itseki viihtynyt :) Harmi kun lomat on pidetty ja lomarahat hassattu, tossa ois ollu erinomainen road trip -kohde! :D

    1. Kyllä se ihan katottava oli. Vähän pitkä ehkä ja jäi välillä pikkuisen tarpeettomasti junnaamaan mutta mikään, missä on Krista Kosonen ei voi olla huono, joten tykkäsin ihan. Alku oli vähän erikoinen mutta kun leffa pääsi vauhtiin, niin juonikin selkeytyi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *