Hiusväri-update: matka punapäästä blondiksi

Mä olen ollut punatukkainen suurimman osan elämästäni. Kaipasin kuitenkin muutosta ja reilu vuosi sitten hiuksia alettiin pikku hiljaa vaalentaa raidoittamalla. Matka on ollut pitkä ja kun huomasin, että mun puhelimeen on kertynyt koko joukko kuvia tältä ajalta, päätin kirjoittaa siitä tännekin. Vaikka olenkin itse värjäillyt tukkaa yli 30 vuotta, radikaalit hiusvärin muutokset kannattaa aina jättää ammattilaiselle. Ainakin, jos haluaa välttyä katastrofeilta ja että hiukset pysyvät päässä.

Kuvia on nyt tosi paljon ja nää on tosiaan puhelimella näppäilty, eli laatukin on vähän mitä sattuu.


Lähtötilanne elokuussa 2019. Hiukset yltävät pikkuisen yli olkapäiden ja olin kesän ajan ollut löyhästi curly girl-metodilla. Se tarkoittaa, etten aivan orjallisesti noudattanut kaikkia tuotesuosituksia ja käytin jonkin verran silikoneja sisältäviä tuotteitakin. Mun hiuslaatu on vähän luonnonkihara ja hiukset taipuivat mukavasti ihan sillä, että puristelin niihin geeliä pesun jälkeen ja vältin lämpökäsittelyä.

Onhan se kieltämättä aika punainen:)

Parilla ensimmäisellä kerralla hiuksia raidoitettiin ja raidat sävytettiin omaan hiusväriin sointuen, ettei syntyisi niin merkittävää kontrastia. Yllä oleva kuva on syyskuulta 2019.


Mulla ei ollut oikein mitään järkevää kuvaa toiselta käyntikerralta, mutta tää on marraskuulta 2019.


Kolmannen kerran eli helmikuussa 2020 jälkeen tilanne oli jo varsin kiva, itse asiassa nyt kun katson tätä väriä niin tää näyttää mun silmiin ihanalta. Jos edelleen haluaisin pysytellä punaisen värimaailmassa, niin tää olisi aika ideaali.


Ennen-kuva kolmannelta kampaamokäynniltä. Sävy on aika haalistunut ja tässä vaiheessa käytin vielä kuparinsävyisiä color maskeja värin ylläpitoon.


Nyt ollaan jo aika neutraalissa, mutta edelleen lämpimässä sävyssä. Pituudesta lähti myös reilummin pois ja tykkäsin skarpista polkkatukasta. Värjäsin tyven yleensä itse kerran kampaamokäyntien välissä.

Neljännen kerran kampaajalla, eletään toukokuun loppua 2020.Satakunta foliolappua ja reilut kolme tuntia myöhemmin hius oli jo selvästi vaaleampi, joukossa on kuitenkin vielä lämmintä vivahdetta.


Heinäkuun loppu 2020. Tähän kuvaan kiteytyy lämpimän hiusvärin ongelma: mun oma väri on niin kylmä ja suurelta osin jo harmaa, etenkin ohimoilta ja niskasta, että elin tähän saakka tyvivärjäyskierteessä.


Mun silloinen kampaaja jäi kesälomalle ja koska tulossa oli ystävän häät, hakeuduin toisen kampaajan penkkiin. Siitä lähtien olenkin käynyt taitavalla Jenna Leinosella (instassa @hairstylistjenna). Jenna työskentelee Helsingin Punavuoressa Boho Makeup & Hair -liikkeessä.
Halusin viileää vaaleaa ja sitä myös sain. Ostin kunnollisen suoristusraudan ja opettelin tekemään kiharoita. En ole vieläkään oppinut, mutta harjoitukset jatkuvat:)


En edelleenkään malttanut pitää näppejäni erossa color maskeista ja sävyttelin tukkaa välillä. Se ei ollut kauhean viisasta, sillä lopputulos oli aina lämmin ja korosti tyvikasvua.


Kävin muistaakseni syyskuussa nipsaisemassa vähän kuivia latvoja pois. Vaikka vaalennukset on tehty ammattilaisen toimesta, latva kuivui väistämättä varsinkin, kun en ollut ihan se kaikkein tunnollisin hiusnaamioiden ja tehohoitojen käyttäjä. Sittemmin olen tehnyt ryhtiliikkeen ja nykyään mulla on käytössä sekä Olaplexin kotihoitoaineet No0 ja No3, että hyvät hiuksiin jätettävät hoitoaineet ja laitan myös pari kertaa viikossa hiuksiin hoitavan naamion tai tehohoidon.


Lokakuu 2020. Jälleen kolme tuntia raidoittelua ja sävytystä ja olin kyllä todella tyytyväinen lopputulokseen. Lupasin myös luopua kaikenlaisesta omatoimisesta värjäilystä, tosin tyven kestovärjäystä en ollut enää heinäkuun jälkeen tehnyt. Pois jäivät kaikki color maskit ja käytin vain hopeashampoota ja -hoitoainetta värin ylläpitoon.


Joulukuussa 2020, viikko ennen kahdeksatta vaalennuskertaa. Nyt tyvikasvu ei enää erotu häiritsevästi ja olisin oikeastaan voinut jättää pitemmänkin välin, mutta päätin kuitenkin käydä vielä kerran menneen vuoden puolella kampaajalla. Latvat kaipasivat saksia, mutta väri oli edelleen mielestäni aika hyvä.


31.12.2020. Kuva on pikkuisen huono, sillä ikkunassa on lämpimän sävyinen joulutähti ja sävy ei toistu ihan sellaisena kuin pitäisi. Mulla meni viimeisimmällä käynnillä enää reilut kaksi tuntia, kun hiusta ei tarvinnut enää raidoittaa niin pitkään ja hartaasti. Sävy on neutraali vaalea ja uskoisin tyvikasvun tulevan esiin varsin kivasti. Harmaat ovat lisääntyneet syksyn aikana niskassa reippaasti…eikä ihme, kun miettii millainen vuosi on takana.

Sanoinkin kampaajalle nyt viimeisellä käynnillä, että tää on helpoin hiusväri ikinä. Mun ei tarvi surra tyvikasvua eikä pelata sävytteiden kanssa. Lyhyt polkka on aika simppeli laittaa ja hiukset ovat melko hyvässä kunnossa. Mulla on käytössä hyvälaatuiset tuotteet ja nyt kun olen nähnyt näin paljon vaivaa ja myös käyttänyt rutkasti rahaa päästäkseni tähän pisteeseen, jaksan myös panostaa hiusten kotihoitoon. Laskin, että vaaleat hiukset ovat tulleet maksamaan n. 1700€ (opiskelijabudjetilla!) ja aikaa on kulunut lähes 1,5 vuotta. Lisäksi laadukkaat kampaamotuotteetkaan eivät ole ilmaisia. Viimeisimpänä jouduin luopumaan Moroccanoilista, koska se saattaa kellastuttaa hiuksia ja ostin tilalle värittömän KMS TameFrizz De-Frizz Oil-öljyn.

Sellainen tukkatarina. Mitäs teidän hiuksille kuuluu? Onko teillä meneillään jotain isompia hiusprojekteja ja miten niiden kanssa menee?

8 thoughts on “Hiusväri-update: matka punapäästä blondiksi

 1. Minusta tuo väri sopii sulle paremmin. Aivan ihana, ottaisin heti tuon väriset hiukset harmailla höystettynä! Hyvä ja opettavainen tarina, noin se kuuluisi tehdä eikä niinkuin minä. Vuosikausia Elumenilla värjätty punainen, välillä pinkki ja halusin vaalean ;D oma kampaajani vaalensi koko pään mutta tuli lämpimän oranssi. En muista yhtään mitä tehtiin mutta meninköhän toiselle kampaajalle ja se ronskisti vaalensi tukan ihan helmenvaaleaksi.
  Tykkäsin ja taisin aikani olla blondi/persikka/hempeä vaaleanpunainen. Sitten varmaan itse vaalensin ja olin blondi, itse vaalensin tai otin kampaajalla tuhkaisia raitoja. Taas korvensin itse, sitten halusin olla granny, värjäilin itse, sitten taas vaalea ja tukka meni ihan korpuksi ja nyt taas tumma. Nyt on tukka huonossa kunnossa ja täytyy pitää tätä tummaa, meen varmaan keväällä leikkuuttamaan nämä huonot hattarat pois että tukkaa saisi paremman näköiseksi. Nyt pituus on sillee että ponnarille menee liki kaikki, osa täytyy vielä kuroa pinneillä ylös.
  Se on kumma että sullakin alkaa olla harmaata tahtomattaan mutta kun minä haluaisin tuon väriset, niin hirmu hankala saada itse :D voi olla että jossain vaiheessa luovunr ipsistä ja käytän ne rahat kampaajaan, molempiin ei oikein ole varaa :) onneks hiukset on uusiutuva luonnonvara mutta kun pituutta alkaa olla, ei kannata tehdä itse koska ei se vaan aina tule sellainen kuin väripurkin kyljessä ;)

  1. Elumenista onkin vissiin tosi vaikea päästä eroon. Vaalennus ja hiusten kasvatusprojekti on kyllä myös tosi haastava yhdistelmä, koska jo pelkkä hiusten kasvatus lyhyestä aiheuttaa harmaita:D Se vaihe, kun hiukset on just johonkin korville eikä ole oikein lyhyet eikä pitkät on raivostuttava. Mulla on tuosta vaiheesta joku 3,5 vuotta ja siksi en ihan äkkiä leikkaisi enää lyhyeksi, vaikka se mulle hyvin sopiikin. Pitkä taas ei sovi, joten olen nyt jämähtänyt tähän polkkaan, mutta onneksi uusi väri piristää. Eipä mullakaan olisi kampaajan lisäksi varaa laittaa ripsiä tai kulmia, vaikka laminointi kiinnostaa.

   Tsemppiä projektiin, toivottavasti pääset toivomaasi lopputulokseen:)

 2. Tykkään kans tosta blondista sulla! Mulla on täysin oma maantien ruskea tukka. Vuosien värjäilyjen jälkeen. Mutta sitten tuttu kampaaja puhu ottamaan pidennykset ja nyt on sitten pitkä tukka. Aika saman mittanen polkka olis kun sullakin muuten. Kasvattelen tässä pidennysten kanssa tukkaa pidemmäs. Haluaisin oikein kunnon long bobin?

  1. Pidennyksiä mulla ei olekaan koskaan ollut, mutta on varmasti helpompi niiden turvin kasvatella pitkää:) Mulla on ollut tätä polkkatukkaa vähän eri pituuksissa, mutta tällä hetkellä tää lyhyempi tuntuu kivalta. Saan juuri ja juuri kiskottua hiukset jonkinlaiselle ponnarille, mutta muuten tää on sitten aina pidettävä auki ja vaatii jonkinlaista laittamista luonnonkiharan takia.
   Olen joskus lukenut, että yleensä ihmiselle sopii parhaiten sen väriset hiukset, jotka ovat mahdollisimman lähellä omaa väriä. Olisi kyllä mahtavaa, jos ei tarvisi ikinä värjäillä tai miettiä tyvikasvua!

  1. Kiitos Jonna! Mulla oli alkuun jotenkin ”väritön” olo, kun on tottunut aika erottuvaan hiusväriin, mutta kyllä tää nyt tuntuu omalta ja kivalta. Ja sitten jos/kun kyllästyy, niin eroon pääsee todella helposti:)

 3. Oot kyllä ollut todella sinnikäs ja lopputulos tosiaan palkitsee! Ei mikään helpoin keissi vaihtaa tummasta punaisesta viileään vaaleaan. Polkkamalli ja vaalea väri sopii sulle ihan tosi hyvin!
  Mun oma sävyhän olisi juurikin viileän vaalea, mutta mun on tosi vaikea kuvitella itseäni siinä värissä. Varmaan siksikin, etten aikuisiällä ole koskaan omalla värillä ollut….ja toisekseen jotenkin kaikki mieltää mut punatukkaiseksi luonnostaan, varmaan pisamien takia. Ehkä pitäis joskus koittaa photoshopata itsestä blondi ja katsoa miltä se näyttää :D (siis ihanku mun photaritaidot riittäis siihen…)

  1. Olisi myös tosi vaikea kuvitella sua minkään muun värisenä kuin punatukkaisena, koska se sopii niin hyvin ja olen tuntenut sut vain siinä värissä:)
   En usko, että vaalea on mullakaan loppuelämän väri, ihan varmasti taas jossain vaiheessa haksahdan johonkin punaiseen. Tästä onneksi pääsee todella nopeasti eroon niin halutessaan:D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *