Asioita, joita ilman en osaisi enää tulla toimeen

Tänään puhutaan materiasta. Nykyään, kun elämme yltäkylläisyyden keskuudessa meille tarjotaan jatkuvasti uusia hilavitkuttimia, joista osa on täysin turhia, osa jopa tarpeellisia ja osa siitä väliltä. Mä en ole mitenkään perso uuden tekniikan perään, eikä mulla tarvitse olla esim. viimeisintä mallia olevaa elektroniikkaa, mutta kieltämättä aika moni nykyaikainen vempele tai asia helpottaa elämää. Tulipa sitten mieleen listata kaikenlaista, joita ilman olisi mahdollista elää, mutta jotka tuovat siinä määrin iloa tai helpotusta, että en niistä ihan hevin enää luopuisi.

Kuivausrumpu
Aivan must eläintaloudessa! Suurin osa kissankarvoista jää edes vaatteiden ja lakanoiden ym. osalta kuivurin suodattimiin. Nyt jännitän, milloin tuo kymmenkunta vuotta sitten ostettu hajoaa, koska uusi on pakko saada.

Urheilurintsikat
Kun aloitin liikunnan harrastamisen, ne eivät olleet aivan ensimmäisenä hankintalistalla, mutta varsin pian totesin, että tavalliset liivit eivät ole kauhean mukavat edes verkkaisemmin liikkuessa. Hyviä urheluliivejä ei juuri edes huomaa päällä, ne ovat mukavat ja tukevat.

Äly/urheilukello 
Olen vähän koukussa unen ja palautumisen seuraamiseen ja toki mua kiinnostaa myös esim. lenkin tai salitreenin sykkeet ja kalorinkulutus. Silti ylivoimaisesti eniten arvostan sitä, että voin pitää puhelinta jatkuvasti äänettömällä ja tarpeellisiksi katsomani viestit tulevat ranteeseen. Ominaisuus on kätevä myös silloin, kun puhelin täytyy oikeasti pitää äänettömällä tai kun odottaa tärkeää puhelua. Eipä tarvi roudata puhelinta mukaan vessaan ja suihkuun, kun tieto  puhelusta ei pääse menemään ohitse. Kelloon voi myös asettaa uniajan, eli esim. mulla klo 22-07 välillä mitkään ilmoitukset tai puhelut eivät häiritse nukkumista.

Langattomat kuulokkeet
Huhhei, miten paljon kätevämpää, kun ei ole sotkeutuvaa ja kaikkialle tarttuvaa johtoa riesana.

 

Munankeitin
Oikeasti, munankeitin. Mä pidin koko vekotinta maailman typerimpänä keksintönä ennen kuin hankin sellaisen itselleni. Kyllä kananmunat saa keitettyä perinteisesti vedessäkin, mutta munankeitintä ei tarvi valvoa eivätkä munat hajoile. Mä laitan aamulla kaksi munaa keittymään, menen suihkuun ja siinä vaiheessa kun tulen takaisin keittiöön, munat ovat valmiita. Superkätevää ja huoletonta!

iTunes Store ja Spotify (ja vastaavat palvelut)
Muistatteko, kun leffoja piti käydä hakemassa vuokraamoista tai ärrältä? Aika usein suosituimmat uutuusleffat oli loppu ja muutenkin se niiden edestakaisin roudaaminen oli todella ärsyttävää. Sakkoa rapsahti heti, kun palautit leffan myöhässä tai olit unohtanut VHS-aikana kelata nauhan alkuun. Lisäksi, koska olen viettänyt nuoruuteni pimeällä keskiajalla, tavallisissa kotitalouksissa ei ollut edes videonauhuria, vaan koko boksi piti vuokrata kotiin elokuvan katsoakseen. Se oli sellainen pienen kassakaapin kokoinen ja painoinen laitos. Meidän yhdellä naapurilla oli videot, mutta he olivatkin huomattavasti paremmin toimeentuleva perhe.
Nykyään leffoja voi vuokrata tai ostaa muutaman napin painalluksella kotisohvalta, mikä on kätevää. Kätevää on sekin, että jos menee elokuviin, voi liput saada suoraan puhelimeen eikä tarvi jonotella tai kaivella paperisia lippuja.
Spotifyta tuskin tarvii kauheasti perustella. On huimaa, että maailman kaikki musiikki on saatavilla ilman fyysisiä tallenteita. Maksan mielelläni siitä ilosta kympin kuukaudessa.
Suoratoistopalvelut lisään listaan varauksella, sillä ilman Netflixiä tekisin todennäköisesti enemmän hyödyllisiä asioita elämässäni.

 

Varsi-imuri
Mä koin suorastaan valaistumisen hankittuani viime syksynä kotiin varsi-imurin. En tajua, miksi hankin sen vasta nyt, koska sehän on hullun kätevä pieneen ylläpitosiivoukseen, jota etenkin eläintaloudessa pitää tehdä päivittäin. Imuroin n. kerran viikossa tavallisella imurilla ja muuten taistelen karvoja ja kissanhiekkaa vastaan varsi-imurilla. Miinuksena ehkä pieni säiliö, sillä se täyttyy hetkessä, ja se, että imurilla ei pääse mataliin tai kovin ahtaisiin paikkoihin. Mutta näyttääpähän siistimmältä.

Mitä maailmasta vielä puuttuu
-applikaatio, joka seuraisi reaaliajassa laboratorion tai terveyskeskuspäivystyksen jonotilannetta, jolloin voisi käydä odotellessa vaikka kahvilla tai missä tahansa.

Varmaan olisi paljon muutakin, mutta osa jutuista on niin itsestäänselvyyksiä, ettei niitä osaa edes listata. Tässä oli nyt muutamia, jotka tulivat äkkiseltään mieleen.

Kertokaas teidän must-juttuja ja arjen helpottajia!


Kuvat freepik.com

20 thoughts on “Asioita, joita ilman en osaisi enää tulla toimeen

 1. Mun arki on varmaan aika tylsää ja vanhanaikaista, kun en omista noista sun must-tuotteista muita kuin urheilurintsikat, heh, mutta onhan sekin jo jotain;)
  Mun kaikista välttämättömimmät on niitä peruskodinkoneita eli pesukone ja mikroaaltouuni! Mä rakastan suihkepulloissa olevia puhdistustuotteita, joten ehkä ne on niitä arjen pikkuhelpottajia, koska tykkään siivota ja jynssätä huushollia ja suihkepullo on tosi kätevä;)

  1. Hei mustakin suihkepulloissa olevat siivousaineet on ihania:D Ja olen muutenkin vähän siivousainefriikki, sillä ostan tosi mielelläni uutuustuotteita kokeiluun ja mulla on joka kohteeseen oma suihkeensa:)

  1. Tulisi kyllä tarpeeseen, vaikka ei onneksi usein tarvi noita palveluja käyttääkään, mutta voisihan sitä soveltaa missä tahansa missä täytyy jonottaa.

 2. Hmm, mielenkiintoinen aihe, etenkin kun joka puolella velloo vähentämisen ja materiasta eroon pääsemisen aatteita :) Mullakin on kyllä paljon tärkeitä, elämää helpottavia ja aikaa säästäviä tavaroita, mutta myös ihan niitä itseäni ilostuttaviakin, ei niin tarpeellisia tavaroita. Näistäkin suurin osan varmaan menee sulla enemmän tai vähemmän molempiin kategorioihin :) Esittelemistäsi tavaroista kuivuri on täälläkin välttämättömyys koska eläimet, mutta varsi-imuri ei oikein aja asiaansa taloudessa, jossa toinen katti jyrsii kaikki esillä olevat johdot (sillä on vähän liianaikaisinvierotusoireita). Nyt varsi-imuri kököttää kaapissa, missä sitä ei voi ladata ja josta sen esiin kaivaminen on tuskaa..

  1. Huoh, meillä oli myös yksi johdonpureskelijakissa ja sen jäljiltä on edelleen muistona paikattuja johtoja. Se tosin oli kiinnostunut vain ohuista laturinjohdoista ja sellaisista, ja jätti paksut varsinaiset sähköjohdot onneksi rauhaan.
   Varsi-imuri kyllä vaatii sen, että se on helposti saatavilla. Niinpä mäkin laitoin meidän vempeleen eteiseen, vaikka se ei erityisen kaunis olekaan, mutta muuten sitä ei tulisi käytettyä ollenkaan.

 3. Mulle taloyhtiön kuivausrumpu on tosi tarpeellinen, kun pienessä asunnossani en voisi kuivattaa kunnolla lakanoita ym. :) Älykelloa olen harkinnut, mutta en tiedä, haluanko dataa siitä kuinka surkeasti nukun yöni. :D

  1. Unta seuraamalla, vaikka se saattaa ahdistaakin, on kyllä mahdollista tehdä pieniä korjausliikkeitä unen laadun parantamiseksi. Mä olen itse opetellut nukkumaan enemmän, säännöllisemmin ja huomannut konkreettisesti esim. sen, miten paljon pienikin määrä alkoholia vaikuttaa unen laatuun ja sitä kautta miettinyt valintojani. Oikeissa uniongelmissa kello ei tietenkään auta, vaan silloin kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.

 4. Yhdyn Spotify-ylistykseen ja nostan sen rinnalle yhdeksi rakkaimmista esineistäni Bluetooth-kaiuttimen. Mies on hifinörtti, joten johdon päässä on tärkeimmissä huoneissa asiallinen äänentoisto, mutta kun suhaan asioitani eri huoneiden tai sisä- ja ulkotilojen välillä, on ihanaa napata syliin kaiutin ja näpytellä puhelimesta fiilikseen sopivaa musiikkia lennosta. Lenkillä käytän isoja luureja, joissa on 2-3 metrin johto ja sen tunkeminen taskuun on liki pukemiseen verrattava show. :D Ehkä jonain päivänä kun nykyisistä aika jättää, sijoitan langattomiin lenkkikuulottimiin. :)

  Kuivausrumpukin on kiva, mutta meillä karvaisia vaatteita ei saa laittaa sen enempää pesukoneeseen kuin kuivuriinkaan, joten mikäli olen onnistunut saamaan karvoja vaatteisiin, ne on nypittävä, tarrarullattava tai imuroitava ennen pesua. :/ Elämä olisi varmaan kaikille helpompaa jos siivoushullu allergikko ja eläinhullu hällävälittäjä eivät olisi päätyneet perustamaan perhettä. :D

  1. Siivoushullun allergikon ja eläinhullun hällävälittäjän (repsahdin vähän) yhteiselo on varmasti melkoista tasapainottelua! Mun psyyke ei kestäisi karvojen nyppimistä ennen pesua, on yksinkertaisesti helpompaa vaan tunkea ne koneeseen -joka sitten tietysti täyttyy karvoista ja karvaa leviää kaikkiin vaatteisiin. Mä olen oppinut jotenkin elämään karvasirkuksen keskellä, mutta välillä nolottaa kylään tulevien vaatteiden puolesta. Viisi minuuttia meidän sohvalla = viisi metriä tarrarullanauhaa. Pitäis olla kaikille sellaiset valkoiset FBI-suojahaalarit puettavaksi päälle heti eteisessä:D

   Langaton kaiutin on muuten huisan kätevä, poikaystävällä on semmoinen ja siinä on ällistyttävän hyvä äänen laatu kokoon nähden.

 5. Joensuussa oli aiemmin, kun Kelassa oltiin vielä vuoronumeroiden kanssa tekemisissä, Kelan oma sovellus, jolla pystyi katsomaan vuoronumerotilanteen :D Ja ainakin meidän Prisman kampaamossa on myös samantyylinen käytössä.

  Miulla oli varsi-imuri, mutta oli kyllä niin turhake omassa käytössä. Juurikin toki ajateltu sellaiseen imurointiin, mikä kestää maks. 30 sekuntia. Imurin lataus kestikin sitten sen 18 tuntia. Annoin sen vanhemmille, mutta ei nekään oikein tykkää.

  Mie olen perinteisten asioiden kannattaja ja kuuntelen vielä musiikkia MP3:lla, joka tosin on reissuissa hyvä, sillä kun vaihtaa vain patterin, niin toimii taas! Yleensä puhelin luovuttaa ensin akun suhteen, kun ei aina ole sähköä saatavilla :D

  Viaplay/Netflix on aina käytössä silloin, kun saa jonkin ilmaisjakson eli ainakin kerran vuodessa. Muuten kulutan ahkerasti kirjaston leffavalikoimaa.

  1. Meidän imurissa on 20min imurointiaika, joka riittää hyvin. Sitä en muista, kauanko se kestää taas latautua, mutta jos kerran päivässä imaisen pahimmat roskat, sen tehot riittävät mainiosti.

   Puhelinten akkujen kestosta voisi kyllä kirjoittaa ihan oman postauksensa, mutta onneksi on laturit ja virtalähteet, toki jos menee sähkönjakelualueen ulkopuolelle pitemmäksi aikaa, niin sitten voi tulla ongelmia.

 6. Kuivausrumpu on must, meillä on anopilta saatu n. 15 vuotta vanha (?) kuivausrumpu joka yhä edelleen toimii, se on ruma kuin mikä ja ihan kellastunut :’D Mutta toimii, ja kun pesukonekin toimii vielä yli kymmenen vuoden jälkeen, niin ei olla viitsitty uusia niitä vain uusimisen ilosta. Mutta sitten kun jompi kumpi posahtaa, hankitaan kyllä molemmat ihan uudet :) Omalla must-listalla on kahvinkeitin, älykellosta haaveilen ja rikkaimurin virkaa meillä toimittaa harja ja kiffeli :D Rikkaimuri lahjoitettiin anopille, mä en oikein oppinut siihen että se törrötti nurkassa + sen huoltaminen oli ärsyttävää :’D

  1. Meillä on kans vanha pesukonekin ja olen ajatellut, että kun toinen sippaa, niin sitten uusin molemmat.
   Kahvinkeitin on arjen sankari! Se on niin itsestäänselvä, etten edes maininnut sitä:D Ei tulisi elämästä mitään ilman.

   Harja ja rikkalapio oli meilläkin aikaisemmin käytössä ja edelleen lakaisen niillä kylppäristä pahimmat kissanhiekkakertymät, mutta matoista niillä ei saa kissankarvaa irti. Varsi-imuri kyllä vaatii vähän puuhastelua, sillä pyörivä harjasosa menee aika nopeasti tukkoon juuri mattoja imuroidessa.

 7. Älypuhelin kaiken maailman äppeineen, kuulokkeet joitten kans voi puhua puheluita ja jää kädet vapaiksi, oma pyykinpesukone, nettikirjasto jossa voi ihan ite uusia lainoja ja varata kirjoja, palapelit, kirjat, cd:tkin on aika kova sana vielä musiikin kuuntelussa huolimatta youtubesta ja spotifystä.

  1. Painettua sanaa ei kyllä korvaa mikään ja mäkin luen edelleen perinteisiä kirjoja. En oikein osaa kuunnella musaa lenkeillä tai se alkaa aika nopeasti kyllästyttää ja ärsyttää joten siksi äänikirjat. Meillä on muuten kirjastosta saatavilla myös äänikirjoja, tosin harmillisen lyhyellä 14vrk:n laina-ajalla:/

 8. Nokitan imurihommissa robotti-imurilla. Ei se täydellinen ole, mutta NIIIIN paljon miellyttävämpi kuin imuri jota pitää itse liikuttaa :D robotti + varsi-imuri on hyvä kombo huusholliin jossa pitää imuroida usein.
  Allekirjoitan muutenkin koko listan, poislukien kuivausrumpu, koska en ole koskaan sellaista omistanut enkä siis tiedä mitä olen menettänyt. Karvoja on joka tapauksessa joka helvetin paikassa. :D

  Mä haluaisin että keksittäis iPhone jota vois käyttää ulkona myös talvella!

  1. Kissat varmaan sekoaisi robotti-imurista (:D) mutta jos keksittäisi pakkasenkestävä iPhone niin sitten maailma olisi valmis <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *